zondag 29 november 2009

bruine suiker kaneel rozijnen buns/broodjes

Hier kijk ik onder andere vaak om inspiratie op te doen en weer wat nieuws uit te proberen.Het ziet er altijd prachtig uit  en er staan handige hoe doe je dat nu weer uitleg met foto's bij, het is natuurlijk mijn stille wens om ook zo een mooie blog met foto's te krijgen.Ik doe mijn best :-).
Nu zit ik in de nachtdienst en dan ben ik vaak erg moe en zit dan liever niet al te actieve dingen te doen.
Maar vanavond was ik er toch weer helemaal hot van geworden en heb me gestort op het enige nadeel vand eze site, men werkt hier met cups ipv met grammen en ml, dat vergt dus wel enig omrekenwerk en dan nog ehm ben ik het eigenwijs als ik ben ook wel eens niet mee eens en vindt de hoeveelheden niet goed in verhouding en verander het dan naar eigen inzicht.( soms niet altijd goed, maar al doende leert men) Hier in dit recept heb ik de hoeveelheid gist aangepast, zoals eerder gezegd gebruik ik het liefst korreltjes gist, mede vanwege de langere houdbaarheid, en in het resultaat wat zeer zeer bevredigend, het zag er mooi uit, wat voor mij best belangrijk is en het smaakte werkelijk verrukkelijk.Het deeg voelde wat slapper aan dan een normaal brooddeegje, het was wat meer ehm kauwgomachtig,niet plakkerig maar zacht en slappig,dan ben ik altijd snel geneigd nog meer te gaan aanpassen, en er dan extra bloem bij te doen, maar ik heb me ingehouden want het bleef niet aan mn handen plakken zoals kauwgom wel doet, het was alleen slap.. en ik heb me dus gewoon verder het recept en de beschrijving door geworsteld.(waarbij dat worstelen dus voornamelijk tegen mijn eigenwijzigheid is, want het recept staat duidelijk beschreven en is goed te volgen en echt niet moeilijk)
Nu was de batterij van mn fototoestel bijna leeg, en met mijn nachtdienst warrige vermoeide hoofd vergeet ik ook wel eens wat, dus ik heb alleen  foto's genomen van het uiteindelijke resultaat.Hierna moest er nog een topping over van verse roomkaas/poedersuiker gemengd, maar dat heb ik niet gedaan, we vonden ze zo namelijk ook al om op te vreten.:-)

donderdag 26 november 2009

k.abouterbrood

Dit recept is niet gemakkelijk te vinden, natuurlijk niet want het is immers kabouterbrood, maar het staat in het  grote kabouterboek van Rien Poortvliet, dus het moet wel echt kabouterbrood zijn omdat het recept zo goed geheim is gebleven :-) ( slechts eenn heel klein beetje aangepast).
Het schijnt dat men (vroeger) kabouters naar hun huis lokte door melk en brood klaar te zetten, nou als moeder van 4 kan ik best wat kabouters gebruiken die me helpen in de huishouding, dus je begrijpt we dat ik dit brood graag bak.Als extra verrassing stop ik er weleens een handvol rozijntjes in voor ze.
Wat:
extra nodig een tulbandvorm, vet deze in met olie.
250 gr extra grof meergranenmeel ( van soezy)
250 gr witte bloem
1 theelepel gist ( oorspronkelijk staat er de dubbelehoeveelheid maar dan krijg je echt vreselijke overrijs)
1 theelepel honing(biologisch)
1 theelepel grof zeezout
300ml water

extra garnering:
1 eetlepel havervlokken
1 eetlepel zonnebloempitten/ pompoenpitten
1 losgeklopt ei met een theelepeltje water

Hoe:Laat het deeg in de bbm  maken of maak het zelf met de hand, dat kan natuurlijk ook gewoon.
Zodra het deeg klaar is in de bbm eruit halen en in tweeen delen van elk deel een lange rol maken.Leg deze in de tulbandvorm, op elkaar en laat dit nog een uurtje rijzen.( onder een vochtige theedoek op een warme plaats) Smeer dan het deeg in met het losgeklopte ei en plak de garnering er op  ( eventueel nog wat ei eroverheen smeren ( kleurt mooi)
Dan afbakken op 220 graden ongeveer 35 min.




Kindvriendelijk: ja zeker kabouterbrood spreekt er tot de verbeelding en door de wat afwijkende vorm eet het ook leuk weg.Ook makkelijk mee te laten helpen.
Kostprijs:deeg 65 cent, ei 10 cent, = 75 cent

woensdag 25 november 2009

tijmbrood

Lekker,makkelijk en nu eens geen zoet brood, maar een tijmbrood.Maar je kunt net zo makkelijk rozemarijn nemen, ruikt/smaakt ook heerlijk.
Wat: men neme een deegje voor wit brood
Ik zelf gebruik dan het volgende:
-500 gr bloem
-300 ml water
-1 theelepel gedroogde korreltjes gist
-1 theelepel zout
-1 theelepel suiker
-een eetlepel olijfolie
-tabletje vit c voor betere rijs
extra:
-verse of gedroogde tijm ( in kleine stukjes even in olie zetten tot gebruik)
- ik deed voor deze keer er een 100 gr havermout door heen ( dat geeft een lekkere boerse structuur en die had ik nog liggen en wil ik een beetje op maken )

Hoe: in de bbm, want lekker makkelijk en een goed deeg.
Nu is een goed deeg maken makkelijker dan het lijkt, een teveel aan vocht kan teleurstellende ingezakte en/of kleffe broden geven, een mooi deegje moet een beetje aanvoelen als een vrouwentiet, zacht maar toch een beetje stevig.Kleeft het deeg aan je vingers dan is hij absoluut te nattig en heeft nog wat  bloem nodig.
Rol het deegje uit tot mooi rond ( dikte 2-3 cm) laat het nu nog een tijdje rijzen ( 30 min moet goed zijn) op een warme plek met een vochtige (schone) theedoek erover heen.
Smeer dan de bovenkant in met tijmmengsel en bak het geheel lekker af, strooi er eventueel nog wat grof zeezout over.In de oven 220 graden 45 min ongeveer.
(soms blijft het/ de tijm dus niet goed erop plakken dan kun je de bovenkant in smeren met een losgeklopt eiwit)





Kindvriendelijk: jahwel hoor, men eet het hier graag, zo naturel of met wat (smeer)kaas  of tomaatjes in plakjes.Daarbij is het makkelijk om de kinderen mee te laten helpen .
Kostprijs: deegje 30 cent  en wat takjes gedroogde of verse tijm 10 cent = 40 cent.

maandag 23 november 2009

de basis

Wat zijn nu van die absolute basisdingen die minimaal in je voorraad( kast)  horen te zitten om het een beetje werkbaar te houden als je zo eens iets wil koken/bakken uit de losse pols.Dat vind ik altijd een moeilijke zaak, want je wil ook niet dat je veel dingen weg moet gooien omdat het niet goed meer is.
Ik begin eerst met het plaatsen van mijn eigen (brood) bak lijstje
1 bloem
2 boter/olijfolie
3 suiker, bruine suiker, honing, stroop, ahorn siroop
4 gist ( ik heb de gedroogde vorm van 500 gr in 3 potjes in de koelkast staan
5 volkoren, mais en andere soorten meel
6 rozijnen
7 noten, walnoten, pinda's etc etc
8 uien
9 knoflook
10 kaas
11 zongedroogde tomaatjes( altijd handig en lang houdbaar)
12 zout
13 eieren
14 bakchocolade staafjes of druppels ( tip  van sabine)
Verder vind ik het heel fijn om het deeg in de bbm te laten maken, die maakt zulk mooi deeg daar kan ik handmatig niet tegenop.Ik heb op het moment twee bbm's de NOVA en een van INVENTUM  die mooie rvs.Ik heb diverse bbm gehad en ik ben het meest tevreden met het resultaat van de NOVA, die bakt heerlijk brood .( prima korst en prima structuur)
Het bakken van een goed brood is ook met een bbm nog niet gemakkelijk, als je een beetje uitschiet met verhoudingen heb je zomaar een ingezakt brood met hoge opstaande randen, ook wel het model fruitschaal genoemd.( mijn man kan deze variant zeer goed maken, in het begin deed hij niet anders) of model baksteen,zijn naam verraad zijn aard.
kruiden komen de volgende keer bij mijn kruiden kast(en)
Wat is jouw tip voor mijn absolute basis voorraad ???

donderdag 19 november 2009

pittige ovenschotel met spitskool

Wat( voor 4 royale porties)
-125 gr gehakt
-spitskool ,in dunne reepjes gesneden, lukt mij het best met een broodmes( met van die kartels)
 aan ongeveer 100 gram spitskool pp heb je genoeg!
-2 tomaatjes,in stukjes gesneden
-uitje, gesnipperd (mag ook 2 zijn)
-paar teentjes knoflook ( geperst)
-theelepeltje sambal
-theelepel kerrie
-scheutje ketjap manis
-klein blikje tommatenpuree
-snufje zout + peper naar smaak
-aardappelpuree (zelfgemaakt is  natuurlijk het lekkerst) voor 4 pers.
(als je van die zakjes neemt  kun je t beste 2 zakjes klaar maken als het flinke eters zijn)
Hoe
Rul het gehakt, met het uitje en knoflookteentjes tot gehakt gaar is,gooi er dan de gesneden spitskool en tomaat bij,gooi dan de rest van het lijstje erbij en roerbak het geheel.Als je merkt dat de spitskool wat begint te slinken ( of slapper word) kun je het gas uit zetten, neem dan een ovenschaal en stort het mengsel erin,strijk het min of meer glad.Hier bovenop de aardappelpuree , eventueel nog wat gerapste kaas erover heen.Zet het dan in de oven , 20 min op 220 graden.


Kindvriendelijk:niet echt... hier gillen ze te pittig,te pittig...maar met appelmoes goed te eten, aller kleinste van bijna 2 smikkelt het wel lekker op hoor.
kostprijs:1,29 spitskool maar 3/4 gebruikt=98 cent 2 tomaten = 30 cent tomatenpuree 7 cent, gehakt 75cent
ui en knoflook 20 cent, aardappelpuree 20 cent=2,50 euro

zwarte pieten oftewel pepernotenbrood

Het zwartepieten of ook wel pepernotenbrood, zijn naam verraad het al.... Het is eigenlijk gewoon een deegje ( van wit brood weer, voor het leuke kleurcontrast) wat je uitrold tot een lap en waar je dan een paar handjes peper/kruidnoten( ik vind zelf die harde  het lekkerst er doorheen maar alles kan en mag )


Je kunt de pepernoten er ook gewoon doorheen kneden met de hand maar ik vind die gedraaide look  van een opgeronde lap vaak zo leuk...Daarna plaats je de opgerolde lap weer terug in de bbm (waar de schoep uitgehaald is) en bakt hem af in ongeveer een uurtje.( of in een bakblik in de oven natuurlijk)

Tegen de kinderen doe je natuurlijk zelf ook stom  verbaasd , hoe komen die pepernoten nou in het brood? Is vast zwarte piet langs geweest ... dat kan natuurlijk niet anders...  :-)

Kindvriendelijk: ja ze smullen zowiezo van het verhaal en als ze ouder zijn is het ook leuk om zelf te maken, en het brood smaakt naar wit brood met speculaasje erop, dus alleen met een klontje boter is dit al echt verukkelijk.
Kostprijs: 30 cent deegje en 20 cent? voor de ongeveer 150- gram pepernoten die erdoor gingen.= 50 cent

dinsdag 17 november 2009

opgerold appelrozijnenbrood



Wat en Hoe
-Een brooddeegje (gemaakt door mijn bbm=broodbakmachine) naar eigen keuze,ik heb hier voor wit gekozen ( dan vind ik het er mooier uitzien)
-Rol dit uit tot een rechthoekige lap ( dan kun je het makkelijk terug plaatsen in je bakblik van je bbm om af te bakken later) en besmeer deze lap aan een zijde met lekkere zachte roomboter, daaroverheen strooi je wat bruine suiker en dat smeer je ook over de lap uit.Hier na rasp je een liefst zurige appel ( vind zelf dat zurige kwa smaak lekker in contrast met het zoete, dus ik koos de ouderwetse goudrenet hiervoor) en verspreid het geraspte een beetje over de lap, een handje rozijntjes er over heen en dan afmaken met een theelepeltje kaneel ( of naar smaak minder)
-Rol het geheel dan voorzichtig maar wel lekker strak op.En plaats het terug in het bakblik ( van je bbm) en laat het afbakken.( dit duurt ongeveer een uurtje )
-Goed laten afkoelen en dan voorzichtig plakken van snijden.

Kindvriendelijk: ja, onder begeleiding is het goed/makkelijk zelf te maken, en ze vinden  het werkelijk verrukkelijk!! :-)
Kostprijs(geschat): 30  cent  voor het deegje ,10 voor rozijntjes,10 voor echte roomboter,30 cent appel,10 cent bruinesuiker en kaneel = 90 cent ongeveer.

maandag 16 november 2009

brownies


Wat (gaat er in)
-350 gr zo puur mogelijke chocolade
-250 gr ongezouten roomboter( kan ook met de soja variant hiervan )
-3 eieren
-250 gr bruine basterdsuiker
-70 gr bloem + theelepel bakpoeder of zelfde hoeveelheid zelfrijzend bakmeel
Hoe(maak je het)
Smelt boter en chocolade au bain Marie en roer door elkaar.
Eieren mixeren toot ze licht schuimig zijn dan de suiker er doormixeren tot het glad en een glanzende massa is geworden.Hierdoor heen schep je de chocoladebotermassa.Dan zeef je de bloem en bakpoeder en mens je het er voorzichtig door heen.
Schep het geheel in een bakblik/vorm van 25 bij 25 of zorg dat de dikte niet boven een vingerkootje uitkomt ( dan moet je een tweede bak pakken)  want anders word het niet gaar in 30-40 min in de oven op 180 graden.( als het niet gaar is gewoon nog 10 min langer in de oven stoppen)Een goede brownie is altijd lekker een beetje klef ,vind ik ,dus als je met een sateprikker gaat testen moeten er een beetje kruimeltjes aan vast kleven.Als je beetje normale stukjes snijdt na het afkoelen!!( anders breekt de massa  ) dan heb je 16-20 stukjes.

Kindvriendelijk: Ja zeker onder begeleiding al snel te maken en het is een kort en overzichtelijk proces met weinig ingredienten, lekker zoet dus zo op, wel machtig.