woensdag 2 december 2009

de lekkerste hamburgerbroodjes

Morgen verjaart mijn kleine peutertje, 2 word hij en het is al een hele man.Met eten is hij gelukkig ( nog) niet moeilijk  en hij eet werkelijk lekker met alles mee, maar brood lust hij wel heel graag, helemaal als het zelfgebakken brood is en dan helemaal als het een fantasie brood is.
Het is hier altijd traditie dat de jarige mag zeggen wat er gegeten word op zijn dag en alle fam. en vrienden eten dan vaak gezellig een hapje  mee, dolle boel, maar wel reuze gezellig, vinden wij tenminste.
Maar wat zou hij morgen willen eten?Hmm ik heb maar voor hem gekozen en het worden hamburgers op zelfgebakken hamburger buns, naar een recept van hier maar dan pas ik het natuurlijk her en der een beetje aan.Nou is dat niet zomaar een recept, nee we hebben het hier dan wel een deegje een broodje maakt dat in de top 5 van beste hamburgerbroodjes staat. en dat is te zien en te proeven natuurlijk :-)


Hoe en wat:
Aardappelpuree een cup van dat droge spul, daar gooi je dan een ruime cup(1,25 cup) kokend water bij, mengen en als het afgekoeld is een geklutst ei en een bakje cottage cheese erbij husselen  ( indien niet voorradig, had ik weer, neem dan kwark als vervanger) 200 gr dus.Meng het geheel tot een gladde massa.Dan 2 eetlepels olijfolie, een kwart cup suiker, theelepeltje zout en 2 theelepeltjes gist ( best veel hoor).In plaats van graantjes heb ik een pittenmixmeel van soezie erbij gegooid 2 cups en daarna 2-3 cups met bloem tot het deeg tijdens het kneden niet al te plakkerig mee aan voelt.Dan doe je wat olie in een schaal en leg daar het deeg in, nadat je het min of meer met olie bedekt hebt rondom,laat dit een uur rijzen.
Daarna wijk ik weer even af van het recept want ik heb niet van die mooie uitsteekringen, dus ik heb na het deeg in stukken van ongeveer 80 gram( is ook kleiner dan het oorspronkelijke recept, maar ze werden anders echt amerikaans groot) gesneden te hebben er bolletjes van gemaakt en die platdrukken en dan twee verschillende grote rondjes erin drukken.Dit nog een 30 min laten rijzen, dan besmeren met losgeklopt ei met scheutje melk en de sesamzaadjes kunnen erop gesprenkeld worden en blijven lekker plakken, eventueel kunnen ook maanzaadjes maar ik ben daar niet zo gek op , want die gaan zo oncharmant tussen de tanden zitten.En als je dan bevallig  naar de gasten lacht, hmm dan lachen ze wel heel apart terug.( later, bij het naar bedgaande tandenpoetsen in de speigel kijkend, zie je dan waarom)

1 opmerking: