maandag 14 december 2009

de lekkerste pindasaus

Maak je zelf ...
Natuurlijk smaken verschillen enorm, maar het recept van de lekkerste pindasaus is absoluut een ontdekkingsreis in het oerwoud van de kookwereld waard.Niet alleen omdat het lekker is bij de nassie, maar een lekkere pindasaus is multi-inzetbaar bij diverse maaltijden, vind ik( en ik niet alleen hoor bv. ook mijn vriendin Edith kun je er snachts wakker voor maken) zo kun je er lekker gado-gado mee maken en op een hamburgertje smaakt het ook fantastich,zelfs een bruine boterham met hollandse kaas word een tropische verrassing.Je gewone gehaktballetjes zijn ook een prima combi .
Wat:
2 uien
1 knoflook solo of twee flinke tenen
zout,peper
mespuntje trassie( te halen bij toko)
eetlepel santen
flinke theelepel ( of naar smaak meer) sambal
scheutje ketjap manis
1-2 liemoentjes uitgeperst
koela djawa( toko of vervang door bruine suiker of appelstroop)
4 flinke eetlepels pindakaas( mag ook iets meer)
600 ml water
Hoe:
snipper ui en knoflook heel fijn of doe hem door een keukenmachine laten hakselen
Verhit een koekepan met wat olie en bak daarin de ui en knoflook met zout en peper glazig/bruinig, voeg ondertussen alle kruiden toe en eindig met de pindakaas , ketjap,liemoensap, en als laatste het water, Roer ondertussen en laat het aan de kook komen, en dan, PROEF...Je hebt nu een pan vol heerlijke pindasaus.
Een echte goede pindasaus is in mijn opinie het lekkerst als er een juiste verhouding zoet,scherp,zout, en beetje zurig is( ik zelf vind het pittiger lekkerder dan mijn kinderen bv die vinden iets zoeter het lekkerst) zo nodig voeg je uit een van die categorieen iets toe, roert en proeft opnieuw.
Pindasaus is goed in te vriezen ( stel dat je wat over houdt)

3 opmerkingen:

  1. Nou ja zeg, heeft ze gewoon twee blogs. Of heb je er nog meer?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. haha nee alleen maar twee, ik vond zelf zo leuk om mijn recepten lekker uitgebreid te fotograveren enzo.... en ik vond dat ehm soort van storend of noem het horizonvervuiling ;-) op mn andere blog hahaha
    maar ik ehm schrijf wel graag en schrijf zo dan ook nog wel wat anders wat op mn pc staat en dus niet op www. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jeminee, dat ziet er lekker uit zeg! Ik ga gelijk op zoek naar trassie, sambal, ketjap, santen en koela djawa...dit kan me een zoektocht worden, maar het gaat me lukken! Bedankt voor een goed idee!
    ~Evelien

    BeantwoordenVerwijderen