maandag 23 november 2009

de basis

Wat zijn nu van die absolute basisdingen die minimaal in je voorraad( kast)  horen te zitten om het een beetje werkbaar te houden als je zo eens iets wil koken/bakken uit de losse pols.Dat vind ik altijd een moeilijke zaak, want je wil ook niet dat je veel dingen weg moet gooien omdat het niet goed meer is.
Ik begin eerst met het plaatsen van mijn eigen (brood) bak lijstje
1 bloem
2 boter/olijfolie
3 suiker, bruine suiker, honing, stroop, ahorn siroop
4 gist ( ik heb de gedroogde vorm van 500 gr in 3 potjes in de koelkast staan
5 volkoren, mais en andere soorten meel
6 rozijnen
7 noten, walnoten, pinda's etc etc
8 uien
9 knoflook
10 kaas
11 zongedroogde tomaatjes( altijd handig en lang houdbaar)
12 zout
13 eieren
14 bakchocolade staafjes of druppels ( tip  van sabine)
Verder vind ik het heel fijn om het deeg in de bbm te laten maken, die maakt zulk mooi deeg daar kan ik handmatig niet tegenop.Ik heb op het moment twee bbm's de NOVA en een van INVENTUM  die mooie rvs.Ik heb diverse bbm gehad en ik ben het meest tevreden met het resultaat van de NOVA, die bakt heerlijk brood .( prima korst en prima structuur)
Het bakken van een goed brood is ook met een bbm nog niet gemakkelijk, als je een beetje uitschiet met verhoudingen heb je zomaar een ingezakt brood met hoge opstaande randen, ook wel het model fruitschaal genoemd.( mijn man kan deze variant zeer goed maken, in het begin deed hij niet anders) of model baksteen,zijn naam verraad zijn aard.
kruiden komen de volgende keer bij mijn kruiden kast(en)
Wat is jouw tip voor mijn absolute basis voorraad ???

3 opmerkingen:

 1. oh, ik ben specialist in de combinatie van baksteen en fruitschaal, ik kan zo een winkel openen, al denk ik niet dat daar veel volk naar zal komen kijken (laat staan kopen) maar ik heb besloten eraan te werken :-)

  Ik vind chocoladedruppels er ook nog bijmogen, voor zo af en toe eens en ik mis ook nog kruiden (op de look na dan) currybrood is zalig bij pompoensoep bv of als basis voor een toastje bij feest

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oke, ik had wel bakchocolade(staafjes) liggen maar... vroeg me stiekum af of dat niet TE was :-) gelukkig ik zet ze er meteen bij .tnx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ohjah sabine het is vaak een kwestie van minder vocht, en minder gist soms ook. Want als de randen wel hoog staan heb je wellicht overrijs ( dus te veel gerezen) mijn ervaring is dat de verschillende merken bbm verschillende procenten vocht aan kunnen, klinkt gek maar google het maar eens na op bakkerswereld.org daar staan/stonden hele verhandelingen over, ik heb zelf ervaring met inventum, afk. princes, en nova waarbij die laatste mijn favo is :-)
  Ik hoop oit nog eens een panasonic, de mercedes onder de bbms te bemachtigen wellicht via marktplaats ofzo, want nieuw zijn ze me eigenlijk te duur .

  BeantwoordenVerwijderen