donderdag 19 november 2009

zwarte pieten oftewel pepernotenbrood

Het zwartepieten of ook wel pepernotenbrood, zijn naam verraad het al.... Het is eigenlijk gewoon een deegje ( van wit brood weer, voor het leuke kleurcontrast) wat je uitrold tot een lap en waar je dan een paar handjes peper/kruidnoten( ik vind zelf die harde  het lekkerst er doorheen maar alles kan en mag )


Je kunt de pepernoten er ook gewoon doorheen kneden met de hand maar ik vind die gedraaide look  van een opgeronde lap vaak zo leuk...Daarna plaats je de opgerolde lap weer terug in de bbm (waar de schoep uitgehaald is) en bakt hem af in ongeveer een uurtje.( of in een bakblik in de oven natuurlijk)

Tegen de kinderen doe je natuurlijk zelf ook stom  verbaasd , hoe komen die pepernoten nou in het brood? Is vast zwarte piet langs geweest ... dat kan natuurlijk niet anders...  :-)

Kindvriendelijk: ja ze smullen zowiezo van het verhaal en als ze ouder zijn is het ook leuk om zelf te maken, en het brood smaakt naar wit brood met speculaasje erop, dus alleen met een klontje boter is dit al echt verukkelijk.
Kostprijs: 30 cent deegje en 20 cent? voor de ongeveer 150- gram pepernoten die erdoor gingen.= 50 cent

2 opmerkingen: