woensdag 25 november 2009

tijmbrood

Lekker,makkelijk en nu eens geen zoet brood, maar een tijmbrood.Maar je kunt net zo makkelijk rozemarijn nemen, ruikt/smaakt ook heerlijk.
Wat: men neme een deegje voor wit brood
Ik zelf gebruik dan het volgende:
-500 gr bloem
-300 ml water
-1 theelepel gedroogde korreltjes gist
-1 theelepel zout
-1 theelepel suiker
-een eetlepel olijfolie
-tabletje vit c voor betere rijs
extra:
-verse of gedroogde tijm ( in kleine stukjes even in olie zetten tot gebruik)
- ik deed voor deze keer er een 100 gr havermout door heen ( dat geeft een lekkere boerse structuur en die had ik nog liggen en wil ik een beetje op maken )

Hoe: in de bbm, want lekker makkelijk en een goed deeg.
Nu is een goed deeg maken makkelijker dan het lijkt, een teveel aan vocht kan teleurstellende ingezakte en/of kleffe broden geven, een mooi deegje moet een beetje aanvoelen als een vrouwentiet, zacht maar toch een beetje stevig.Kleeft het deeg aan je vingers dan is hij absoluut te nattig en heeft nog wat  bloem nodig.
Rol het deegje uit tot mooi rond ( dikte 2-3 cm) laat het nu nog een tijdje rijzen ( 30 min moet goed zijn) op een warme plek met een vochtige (schone) theedoek erover heen.
Smeer dan de bovenkant in met tijmmengsel en bak het geheel lekker af, strooi er eventueel nog wat grof zeezout over.In de oven 220 graden 45 min ongeveer.
(soms blijft het/ de tijm dus niet goed erop plakken dan kun je de bovenkant in smeren met een losgeklopt eiwit)

Kindvriendelijk: jahwel hoor, men eet het hier graag, zo naturel of met wat (smeer)kaas  of tomaatjes in plakjes.Daarbij is het makkelijk om de kinderen mee te laten helpen .
Kostprijs: deegje 30 cent  en wat takjes gedroogde of verse tijm 10 cent = 40 cent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten