donderdag 26 november 2009

k.abouterbrood

Dit recept is niet gemakkelijk te vinden, natuurlijk niet want het is immers kabouterbrood, maar het staat in het  grote kabouterboek van Rien Poortvliet, dus het moet wel echt kabouterbrood zijn omdat het recept zo goed geheim is gebleven :-) ( slechts eenn heel klein beetje aangepast).
Het schijnt dat men (vroeger) kabouters naar hun huis lokte door melk en brood klaar te zetten, nou als moeder van 4 kan ik best wat kabouters gebruiken die me helpen in de huishouding, dus je begrijpt we dat ik dit brood graag bak.Als extra verrassing stop ik er weleens een handvol rozijntjes in voor ze.
Wat:
extra nodig een tulbandvorm, vet deze in met olie.
250 gr extra grof meergranenmeel ( van soezy)
250 gr witte bloem
1 theelepel gist ( oorspronkelijk staat er de dubbelehoeveelheid maar dan krijg je echt vreselijke overrijs)
1 theelepel honing(biologisch)
1 theelepel grof zeezout
300ml water

extra garnering:
1 eetlepel havervlokken
1 eetlepel zonnebloempitten/ pompoenpitten
1 losgeklopt ei met een theelepeltje water

Hoe:Laat het deeg in de bbm  maken of maak het zelf met de hand, dat kan natuurlijk ook gewoon.
Zodra het deeg klaar is in de bbm eruit halen en in tweeen delen van elk deel een lange rol maken.Leg deze in de tulbandvorm, op elkaar en laat dit nog een uurtje rijzen.( onder een vochtige theedoek op een warme plaats) Smeer dan het deeg in met het losgeklopte ei en plak de garnering er op  ( eventueel nog wat ei eroverheen smeren ( kleurt mooi)
Dan afbakken op 220 graden ongeveer 35 min.




Kindvriendelijk: ja zeker kabouterbrood spreekt er tot de verbeelding en door de wat afwijkende vorm eet het ook leuk weg.Ook makkelijk mee te laten helpen.
Kostprijs:deeg 65 cent, ei 10 cent, = 75 cent

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen